Fotograaf Erik Bierenbroodspot

Fine art fotografie

Fine art fotografie

Fotografie als kunst

Oude meesters als voorbeeld

Fine art portret- en model-fotografie

Fine art fotografie is fotografie als kunst. Het gaat om een hoge mate van detaiwaarneming. Voor mij is fine art fotografie een vorm van fotografie waarbij ik werk zoals de oude meesters zouden schilderen. Mijn inspiratiebronnen voor deze vorm van fotografie zijn o.a. Gemmy Woud-Binnendijk, Peter Kemp en Erwin Olaf.

Een portret is een beeld van een persoon of van een groep personen (een stel, kinderen, familie, vrienden of collegae) met het gezicht en de uidrukking als voornaamste aandachtspunt.

Bij fine art fotografie hoeft voor mij het gezicht niet het voornaamste aandachtspunt te zijn.

Ik ben pas gestart met deze vorm van fotografie. Waarom? Ik moet naast het (snel) en niet altijd even kunstzinnig werken een vorm van fotografie beoefenen die mij boeit, waarin ik mij expressie kwijt kan en ik mijn eigen stijl kan ontwikkelen. Kortom echt kunst maken. Het digitale tijdperk is voor veel fotografen misschien prettig en vooral makkelijk, ik moet oppassen dat ik mijn creativiteit niet verlies aan het even snel een paar fraaie platen schieten. Ik kan helaas nog maar weinig voorbeelden laten zien. Kijk maar eens naar de kunst van mijn inspiratiebronnen om te begrijpen wat ik bedoel. Ik reken erop op korte termijn eigen werk te kunnen laten zien. Daarbij kun jij mij misschien zelfs helpen!

Natuurlijk ga ik geen werk kopiëren, ik wil mijn eigen draai gaan vinden en uiteindelijk moet je mijn eigen stijl in het eindresultaat terug gaan zien. De sfeer van het eindresultaat doet vaak vermoeden dat het uit een eerder tijdperk komt. Daarom "verstop" ik graag iets in het beeld dat laat zien dat dit zeker niet waar is.  

Fine art fotografie gebeurt meestal bij mij in de fotostudio in Wolvega, daar is alles bij de hand. Soms is het handiger om een locatie als decor te gebruiken. Dan gaan we gewoon op pad met alle spullen.

Waar moet je rekening mee houden

Bij fine art fotografie wil je graag een echt kunstwerk aan de muur. Dat is echt iets anders dan eventjes naar de fotograaf gaan om een foto te laten maken. Bij mijn fine art fotografie bespreek je ruim vooraf alle wensen zoals kleurstellingen, kleding, make-up, haardracht, benodigde attributen en uitstraling. Natuurlijk helpen wij je daar graag bij. We spreken een dag af voor fotografie. Meestal organiseer ik dit op een zondag om niet gebonden te zijn aan factor tijd.

Bij aankomst volgt een compleet door een visagist/stylist verzorgde visagie, hairstyling en aankleding zoals we dit eerder hebben afgesproken. Soms is dit vrij simpel, soms extreem. Dat hangt van de opdracht af. De fotograaf bouwt ondertussen aan de setting in de studio.

Na de voorbereiding volgt de fotoshoot. Er wordt net zo lang geschoven met poses, attributen en licht tot de fotograaf en de stylist tevreden zijn met het totaalbeeld. Alles moet gewoon kloppen, de achtergrond, het decor, de verlichting en natuurlijk de pose. Het uiteindelijk vastleggen van het verkregen eindresultaat gebeurt vaak analoog op 6x7 cm formaat (het zogenaamde midformaat) en duurt dan nog maar eventjes. Analoog werken (niet digitaal maar echt op negatieffilm) draagt nog meer bij aan het perfecte eindresultaat dat ik graag wil zien.

De film wordt chemisch ontwikkeld, op hoge resolutie ingescand en digitaal (na)bewerkt voor een optimaal resultaat. Vervolgens wordt het bewerkte bestand gebruikt voor het realiseren van jouw kunstwerk voor aan de muur. Dit kan een professionele ingelijste afdruk of print zijn, of een professionele print op aluminium of canvas. Tijdens het eerste gesprek zullen we je hierover informeren.

Een fine art digitaal bestand ontvang je alleen als jpg op lage resolutie en van een handtekening van mij als fotograaf/kunstenaar voorzien. Prima om op een beeldscherm, Facebook of Instagram te laten zien, maar ongeschikt om af te drukken/printen. Alle opnamen blijven eigendom van de fotograaf en de fotograaf mag deze bestanden dan ook gebruiken voor elke promotie van zijn eigen werk.

De waarde van kunst is lastig vast te stellen. Ik vraag een bijdrage voor de dag van de fotoshoot waaruit ook de kosten voor eventuele attributen, kleding en visagie/styling en een hapje en drankje betaald moeten worden. Het uiteindelijke kunstwerk voor aan de muur betaal je pas als je het afneemt conform de prijsopgave die je op het eerste gesprek hebt ontvangen. Moet je afnemen? Nee, dat moet vooraf eigenlijk wel het uitgangspunt zijn maar het moet zeker niet. Dat mag je nog beslissen tot na het bekijken van alle bewerkte resultaten op het scherm. Hebben wij de plank mis geslagen en vind je het niet mooi? Dan neem je het niet af. Zo gaat dit met kunst.

Laat jezelf, je kinderen, jij en/of je partner eens echt fotograferen. Ook leuk om als collega's of vrijgezellen onder elkaar samen een cadeau te maken waarmee je een gezellige (zon)dag bezig bent. Neem contact op voor een geheel vrijblijvende afspraak om fine art fotografie te bespreken. Ik verheug mij er nu al op!