Beeld optimalisering

Scannen van beeldmateriaal

Grafische vormgeving

Beeldbewerking is een extreem breed terrein. Eigenlijk heeft elke afbeelding (image) beeldbewerking nodig voor een optimaal resultaat. Soms is dit alleen de helderheid, het contrast, de kleur en de kleurverzadiging optimaliseren, maar soms moet de hele trukendoos open om een een bepaald eindresultaat te krijgen.

Digitale beeldbewerking is het met software bewerken van afbeeldingen. Deze afbeeldingen kunnen op een computer of met een digitale camera gemaakt, of het kunnen gescande beelden zijn. Analoge beelden zoals foto's (prints), negatieven of positieven (dia's) kunnen worden ingescand zodat er een digitale afbeelding ontstaat die vervolgens weer met digitale beeldbewerkingstechnieken bewerkt kunnen worden.

Het optimaliseren van een afbeelding

Erik optimaliseert al zijn eigen werk. Dat moet ook wel omdat Erik eigenlijk als zijn fotografische bestanden in een RAW bestandsformaat maakt. Een RAW-bestand bevat alle oorspronkelijke ruwe en onbewerkte gegevens zoals deze letterlijk door de beeldsensor zijn uitgelezen. Het is dus eigenlijk nog geen afbeelding. Het RAW-bestand wordt pas met een grafisch programma, zoals bij Erik in Photoshop, gemaakt. Zo behoudt Erik alle door de sensor opgeslagen informatie en heeft hij alle vrijheid om te werken aan een eindresultaat zoals hij dit wenst.

De meeste mensen fotograferen in JPG. Hierbij geef je eigenlijk de software in de camera de opdracht om de beeldbewerking voor je te verzorgen. Een JPG is een gecomprimeerd (verkleint) digitaal fotografisch bestand. En laten we eerlijk zijn, voor de meeste mensen is het in JPG werken praktisch en makkelijk en vraagt het beperkt opslagruimte op de PC, kaart of USB-stick. Het doorsnee eindresulaat is voor veel mensen prima.

Photoshop

Wat kan Erik voor uw eigen digitale fotografische bestanden betekenen.

Of het nu een RAW-bestand, JPG (JPEG), TIFF, PDF, PNG of anders is, een bestand gemaakt met een kostbare digitale camera of met een GSM, wilt u een het uiterste in kwaliteit dan kan beeldbewerking net het verschil maken. Zeker afbeeldingen voor in een prachtig fotoboek of voor aan de wand zoals foto’s op hout, canvas, fotopapier, plexiglas, glas of Xpozer. U hoort ook van Erik of het bestandsformaat en de basiskwaliteit hoog genoeg is om uw doel te bereiken. Met de beschikbare digitale verbeteringstechnieken komen we tegenwoordig een heel eind, maar het is nog steeds geen tovernarij!

Wilt u ook nog eens superieure kwaliteit in de eindfase, dan kan Erik de geoptimaliseerde bestanden professioneel voor u laten verwerken op alle mogelijke eindmaterialen.

Film drogen

Het scannen van analoog filmmateriaal

Erik scant filmmateriaal met hoge resolutie (4000 DPI) als originele filmmateriaal zoals foto negatieven, foto positieven (dia’s) in. Tot en met 4x5 inch vlakfilm is mogelijk, maar meestal gaat het om 35mm (kleinbeeld) of 6cm (rolfilm) formaten. Afdrukken zoals foto’s kunnen tot en met A4 formaat in hoge resolutie worden gescand naar digitale bestanden.

Oude negatieven Redt uw kostbare oude foto’s, negatieven en/of dia’s!

De meeste zogenaamde fotoservice bedrijven kunnen tegenwoordig uw oude foto’s of filmmateriaal inscannen. Het alleen inscannen is echter meestal onvoldoende. Ook een gescand digitaal fotografisch bestand moet geoptimaliseerd en hoogstwaarschijnlijk geretoucheerd worden. Retoucheren is het achteraf ontdoen van onrechtigheden zoals stofjes en krassen in het origineel en/of het verantwoord aanbrengen van verbeteringen zoals bij kleurverlies, contrastverlies, verbleken of zelfs beeldverlies in een origineel. In tegenstelling tot de analoge tijd bewerken wij louter de digitale scan en niet het origineel. Het origineel komt ongewijzigd retour!

Wilt u ook nog eens superieure kwaliteit in de eindfase, dan kan Erik de geoptimaliseerde bestanden professioneel voor u laten verwerken op alle mogelijke eindmaterialen.

Analoog fotograferen is hot!

Voor een groep amateur- en professionele fotografen is het analoog fotograferen met traditionele film als Adox, Agfa, CineStil, Foma, Ilford, Kodak, Lomography, Polaroid of Fujifilm het ultieme fotograferen. Voor amateurfotografen is aanschaf van scan-apparatuur om filmmateriaal op hoge resolutie in te scannen financieel vaak niet haalbaar. Deels heeft deze groep mensen heeft Erik inmiddels al wel gevonden. Deze groep fotografen wil graag alleen ruwe scans op hoge resolutie met een RAW of niet gecomprimeerde TIFF als eindresultaat. Bewerken willen ze graag zelf doen. Dat kan gewoon!

Grafische vormgeving (grafisch design)

Als je als professioneel fotograferend beeldbewerker artistiek en technisch vaardig bent en is de stap naar grafische vormgeving niet zo heel groot. Dus voor uw advertentie, folder, brochure en/of (niet te gecompliceerde) website hebben wij alles in huis om u als ondernemer te steunen.